Kleindochter aan het woord

Het Blauwe Paviljoen is een ode aan mijn opa

Frederiek Reitsma, kleindochter van architect Egbert Reitsma, volgt de metamorfose van het Blauwe Paviljoen op de voet. “Dit bouwwerk was mijn opa’s trots. Dat het in ere hersteld wordt, zie ik als een ode aan mijn grootvader.”

“Als kind ging ik vroeger regelmatig met mijn grootvader op pad. Dan reden we in de auto langs diverse projecten en vertelde hij trots wat hij allemaal had ontworpen. Door de verhalen van mijn opa raakte ik al snel geïnteresseerd in architectuur. Hij kon er prachtig over vertellen. Dat is ook waarom ik uiteindelijk binnenhuisarchitect ben geworden.”

“Het ontwerp van het Noorder Sanatorium was mijn opa’s grote trots. Naast de kerk in Andijk, die in de volksmond al snel de gereformeerde kathedraal werd genoemd, was het Blauwe Paviljoen zijn meesterwerk. Mijn opa’s lievelingskleur was ultramarijn blauw, exact de kleur die bij de entree van het paviljoen duidelijk terug is te zien.”

“Naast deze opvallende blauwe kleur viel ook de vorm van het paviljoen op. Het gebouw is in de vorm van een molenwiek gebouwd, zodat iedere vleugel volop zon, licht en lucht kreeg. Dat was destijds de opdracht die mijn grootvader kreeg: zorg voor volop zon, licht en lucht. En dat zie je nog steeds terug wanneer je het gebouw binnenloopt. Het is een weelde van zonlicht.”

“Mijn grootvader zei altijd: ‘Je moet bouwen met de materialen uit de omgeving, dan weet je zeker dat er harmonie ontstaat’. Zo koos hij bewust voor een gele steen, die past bij Drenthe en haar zandgronden. Bovendien zorgt die gele steen voor een warme en vrolijke sfeer in huis. Het gespiegelde zebrano marmer in de entreehal maakt het plaatje compleet.”

“Uit respect voor mijn opa is op mijn initiatief het boek ‘Egbert Reitsma, Meester in baksteen’ geschreven, waar uiteraard ook het Blauwe Paviljoen een plek in heeft gekregen. Ik ben erg blij dat dit gebouw nu begint aan een nieuw hoofdstuk, waarin het in oude luister wordt hersteld. Ik weet zeker dat mijn opa hier ontzettend trots op zou zijn geweest.”

Frederiek Reitsma

Kleindochter van architect Egbert Reitsma