Architect Janpiet Nicolai:

Dit is hét rijksmonument van Noord-Nederland

Tekenen aan het ontwerp voor een rijksmonument is voor architectuurstudio Codex de krent in de pap. Architect Janpiet Nicolai boog zich met liefde over de geschiedenis van het Blauwe Paviljoen en ging op zoek naar een modern ontwerp waarin de signatuur van zijn voorganger Egbert Reitsma behouden blijft. “Het resultaat is de perfecte combinatie van monumentaal en modern.”

“De kenmerkende geglazuurde blauwe tegels aan de buitenkant, de indrukwekkende glas-in-loodramen en het vernuftige ontwerp maken van het Blauwe Paviljoen hét rijksmonument van Noord-Nederland, als je het mij vraagt. Het bijzondere aan rijksmonumenten is dat je altijd voor verrassingen komt te staan. Dat geldt zeker ook voor het Blauwe Paviljoen, waarvoor we het plan continu herschrijven en de tekeningen bijwerken om zo de geschiedenis van het gebouw terug te laten komen in het heden.”

“Om het verhaal van het Blauwe Paviljoen boven water te krijgen, hebben we volop onderzoek gedaan. Zo bleek uit het kleurenonderzoek dat Egbert Reitsma tientallen verschillende kleuren heeft toegepast in zijn ontwerp. Daarbij werd hij beïnvloed door kunstenaarscollectief De Ploeg, dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht en waarvan Reitsma als architect deel uit maakte. Die kleurrijke touch willen we zo veel mogelijk behouden.”

 “Het Blauwe Paviljoen is een architectonisch hoogstandje,

dat straks weer de aandacht krijgt die het verdient”

“Nog zo’n bijzonder karakteristiek element is de bouwkundige signatuur van Reitsma, waarbij iedere ruimte van natuurlijk daglicht moest worden voorzien. Via lichtstraten en inventieve oplossingen is Reitsma daarin geslaagd, wat een indrukwekkende prestatie is. Ook de structuur van het gebouw blijft behouden in het nieuwe ontwerp, waarbij we een deel van de gang openmaken voor extra natuurlijke lichtinval.”

“Uiteraard voegen we ook onze eigen ideeën toe aan het ontwerp. Zo splitsen we de vier lange gangen op in verschillende segmenten, waardoor de gang onderdeel van het appartement wordt. Juist die markante gang bepaalt voor een groot deel de authentieke sfeer in de appartementen. Dat gevoel wordt bovendien versterkt door het behoud van de stalen kozijnen in de buitengevel, met de prachtige roedeverdeling.”

“Aan de twee ommuurde binnentuinen voegen we vier nieuwe patio-appartementen toe. Daarmee geven we de binnentuinen weer een functie. Ook aan de achterzijde van het gebouw voegen we nieuwe appartementen toe. Bovendien krijgt deze zijde een volwaardige entree. Op deze wijze ontstaat er een meer alzijdig woongebouw. In de prachtige trappenhal vind je één van de mooiste glas-in-lood-composities van Noord-Nederland. Ook daarin zie je de handtekening van Egbert Reitsma terug. Het Blauwe Paviljoen is een architectonisch hoogstandje, dat straks weer de aandacht krijgt die het verdient.”

Janpiet Nicolai, architect bij Codex architectuurstudio